Lyžiarske stredisko Ski Sun Makovica – Nižná Polianka

Aj na východnom Slovensku sa nachádza niekoľko desiatok lyžiarskych zariadení, ktoré sotva niekto pozná na západe Slovenska. Tieto lyžiarske strediská majú najmä lokálny význam, teda navštevujú ich najmä miestni. Medzi takéto lyžiarske strediská radíme aj stredisko Ski Sun Makovica.

Lyžiarske stredisko Makovica, ako je najčastejšie nazývané ľuďmi, ktorí v tejto oblasti žijú a stredisko navštevujú, sa nachádza neďaleko poľských hraníc medzi Bardejovom a Svidníkom.

Táto pohraničná poloha prináša ski centru Makovica jednu podstatnú výhodu. Okrem miestny ľudí do strediska neraz zavítajú aj návštevníci zo susednej Poľskej republiky – veď je to naozaj blízko.

Areál Makovice sa nachádza v obci Nižná Polianka v pohorí Nízkych Beskýd. Výškovo nie sú Nízke Beskydy žiadnou výhrou pre Makovicu. Lyžiarske stredisko Ski Sun Makovica – Nižná Polianka patrí medzi najnižšie položené lyžiarske strediská na Slovensku. Toto do veľkej miery ovplyvňuje lyžovačku a hlavne dĺžku lyžiarskej sezóny.

Stredisko je však vybavené zariadeniami na výrobu umelého snehu. Snežné delá do určitej miery dokážu eliminovať nepriaznivé počasia. Väčšinou však nedokážu bojovať so samotnou klímou. Aj preto sa lyžiarska sezóna na Makovici začína neskôr a končí skôr ako  v iných lyžiarskych strediská. Sezóna začína až niekedy v polovici januára a končí už pred koncom marca.

Lyžiarsky areál je veľmi jednoducho dostupný. Stačí sa vydať cestou číslo 77 buď zo Svidníka alebo Bardejova a odbočiť priamo do areálu. Tu na návštevníkov čaká veľké parkovisko, ktoré je na radosť všetkých úplne zdarma.

Vleky v stredisku sú typu poma, takže nečakajte žiadne sedačkové lanovky. Vleky sú v sezóne spustené od deviatej hodiny ráno do štvrtej hodiny poobede. V stredisku chýba nočné osvetlenie, takže večerná či nočná lyžovačka nie je z technických dôvodov možná.

Zjazdovka v Ski Sun Makovica – Nižná Polianka je kategorizovaná ako stredne náročná. Klasifikácia jej tak pridáva červenú farbu. Takáto zjazdovka je výhodná takmer pre každého. Na stredne náročnej trati si môžu vychutnať svoje schopnosti aj nároční lyžiari, bez toho, neskúsení lyžiari pociťovali strach či beznádej z prudkého svahu. Makovica je obľúbená aj medzi rodinami s deťmi, keďže deti sa tu môžu cítiť naozaj bezpečne.

V Makovici sa nebudete nudiť ani počas horúcich letných mesiacov. Pre všetkých návštevníkov je tu pripravený veľký bazén o rozmeroch 60 x 100 metrov. Takmer 4200 metrov kubických vody je rozdelených bójkami na dve časti. Jedna je hlboká 3 a pol metra a je vhodná pre skúsených plavcov. Druhá časť je hlboká iba 1 a pol metra a je vhodná pre všetkých neplavcov a najmä deti. Odvážni plavci si môžu vyskúšať miestny skokanský mostík. Návštevníci,  ktorí nemajú v pláne hýriť pohybom, sa môžu opaľovať na pekných zatrávnených plochách.

Dostupné služby v stredisku

Ski Sun Makovica – Nižná Polianka je malým lyžiarskym strediskom a podľa toho je potrebné očakávať aj úroveň miestnych služieb. Samozrejme, že základ tu nájdete.

Ak počas lyžovačky vyhladnete či pocítite smäd, občerstviť sa môžete v miestnom bufete priamo na zjazdovke. Bufet má kapacitu 40 miest vnútri a ďalších 40 miest vonku. Vyberať si môžete medzi jedlami teplej, ale aj studenej kuchyne, z bohatého výberu alkoholických a nealkoholických nápojov. Určite vás zohreje kvalitné varené víno, punč, grog, lavína, čokoláda, ale najmä miestna špecialita – každoročne vylepšované Makovické hriate. Všetky lyžiari majú k dispozícii aj bezplatný internet.

Zaujíma vás: nizna polianka-makovica-lyzovacka, nizna polianka lyzovanie, mapa lyžiarské stredisko makovica, stravovanie habakuky,