Lyžiarske stredisko Vernár – Studničky

lokalita:

Hádam najlepším miestom na život pre lyžiarov je tatranský Poprad. V okolí tohto neveľkého mesta sa nachádza množstvo lyžiarskych stredísk najrôznejšej úrovne a náročnosti. Popradčania sa nemusia chodiť lyžovať do drahých vysokotatranských lyžiarskych stredísk. K dispozícii majú aj viacero menej nákladných lyžiarskych areálov. Väčšinou sa nachádzajú na juh od Popradu.

Na juh od mesta Poprad musíte hľadať aj lyžiarske stredisko Vernár Studničky. Vernár je obec nachádzajúca sa cca 20 kilometrov od Popradu na rozhraní Slovenského raja a Nízky Tatier. Najvyšším bodom Slovenského raja je vrch Veľká Knola s nadmorskou výškou 1266 metrov. Na druhej strane, vo východnom hrebeni Nízkych Tatier, kraľuje slávny slovenský kopec Kráľova Hoľa s nadmorskou výškou takmer 2 tisíc metrov (1946 m.n.m.).

Vernár je neveľká obec, 598 obyvateľov, v okrese Poprad. Nadmorská výška obce je 778 metrov, čo je veľmi dobrý základ pre dlhú lyžiarsku sezónu. Väčšina lyžiarskych stredísk na Slovensku má v tejto nadmorskej výške vrcholovú stanicu lanovky či vlekov. Nadmorská výška je základným predpokladom pre nízke teploty, čo má zase význam pre udržanie snehovej pokrývky a možnosti umelého zasnežovania.

Slovenský raj na východe a Nízke Tatry na západe sú výborným predpokladom, aby sa návštevníci Vernára nenudili ani  v lete. Oba národné parky sú skvelým priestorom na turistiku. Krajinu si však návštevníci Vernára môžu vychutnávať aj počas zasnežených zimných mesiacov. Lyžiarske stredisko Vernár – Studničky má pre svojich návštevníkov pripravených až 5 km udržiavaných bežeckých tratí.

Podmienky na lyžovanie sú v stredisku Vernár – Studničky vhodné prakticky pre každého. Stredisko je vyhľadávané ako rodinami s deťmi, tak aj skúsenými lyžiarmi. V stredisku totiž nájdete zjazdovky všetkých stupňov náročnosti. Od ľahkých až po náročné. Spokojní budú aj začiatočníci, aj nároční lyžiari. Kapacita celého areálu Vernár Studničky je 1800 lyžiarov za hodinu, ide teda o prepravnú kapacitu. Týmto číslom sa areál Vernár Studničky radí medzi menšie lyžiarske strediská. Udolná stanica lyžiarskeho strediska je v nadmorskej výške 800 metrov, vrcholová sa nachádza o 160 metrov vyššie v nadmorskej výške 960 metrov.

Dostupné služby v stredisku

Ako už bolo spomenuté, lyžiarske stredisko Vernár Studničky patrí medzi menšie areály. Tomuto zodpovedá aj ponuka služieb. Tie sú však viac ako postačujúce k výbornej lyžovačke. Za kvalitnejšími ubytovacími alebo stravovacími službami je možné kedykoľvek sa vybrať do Popradu, čo je centrum turizmu oboch Tatier.

Lyžiarsky areál Vernár Studničky poskytuje možnosti stravovanie sa priamo na zjazdovke. Všetci, čo zo sebou neradi vozia lyžiarsku výstroj, sa môžu spoľahnúť na miestnu požičovňu lyží, snowboardov a ďalších nevyhnutných vecí na lyžovačku.

Zaujíma vás: lyziarske stredisko 778 m n m, vernar lyzovanie, dedina sa nachadza v nadmorskej vyske 778 mnm, lyziarske stredisko kralova hola mapa narocnosti,